Alle collecties
Veelgestelde vragen
Testen
Veelgestelde vragen over de Screening Arbeidsmogelijkheden
Veelgestelde vragen over de Screening Arbeidsmogelijkheden

Lees hier hoe het rapport is opgebouwd, hoe je het moet interpreteren en andere veelgestelde vragen over de Screening Arbeidsmogelijkheden

Jill Hendrikx avatar
Geschreven door Jill Hendrikx
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Hoe komt het rapport tot stand?

We vergelijken voor het rapport de belastbaarheid van de kandidaat met de belastbaarheidsgegevens van ongeveer 800 beroepen. Die beroepen zijn dekkend voor alle beroepen op de Nederlandse arbeidsmarkt. De gegevens van ieder beroep zijn gebaseerd op het oordeel van beroepsexperts of mensen die het beroep uitoefenen. De belastbaarheidsgegevens zijn gebaseerd op de Amerikaanse beroepenstandaard O*Net en gekoppeld aan corresponderende beroepen op de Nederlandse arbeidsmarkt. 

Hoe vul ik de screening arbeidsmogelijkheden in?

De belastbaarheidsgegevens van de kandidaat worden door jou als coach ingevuld en zijn gebaseerd op het beeld dat jij hebt van de belastbaarheid van de kandidaat. Eventueel kun je de vragenlijst samen met jouw kandidaat doorlopen. Bedenk bij het invullen van de test dat een kandidaat met volledige arbeidsmogelijkheden overal perfect op scoort. Dit is altijd het bovenste antwoord in de test. Wijk hier alleen vanaf wanneer je vindt dat de kandidaat op een bepaald aspect minder arbeidsmogelijkheden heeft dan anderen. 

Hoe is het rapport opgebouwd?

Op pagina 3 en 4 staat een overzicht met de door jou ingevulde antwoorden over de belastbaarheid van de kandidaat. Deze belastbaarheid wordt vergeleken met de belastbaarheidsgegevens van ongeveer 800 beroepen. Hieruit komt een top 20 beroepen die het best passend is. Deze vind je terug op pagina 5. De “passendheid” van een beroep kan worden geïnterpreteerd aan de hand van onderstaande legenda.

Wil je meer weten over waarom een beroep wel of niet passend is? Kijk dan op het detailniveau vanaf pagina 6. Voor de top 5 arbeidsmogelijkheden beroepen zie je hier precies welke belastbaarheidsaspecten passend zijn en welke niet. Daarnaast krijg je van alle vijf de beroepen inzicht in de vraag op de regionale en landelijke arbeidsmarkt. 

Tot slot vind je op de laatste pagina in het rapport een verwijzing naar de interactieve website van Regio in Beeld en een link naar het UWV Regio rapport. Hier vind je algemene informatie over de arbeidsmarkt in de regio, wat bijvoorbeeld relevant is bij een haalbaarheidstoetsing. 

Hoe interpreteer ik de Arbeidsmogelijkheden beroepen top 5?

In de detailuitwerking vanaf pagina 6 zie je per belastbaarheidsaspect of het passend is of niet. 

De kolom ‘beroep’ geeft aan wat de gemiddelde belastbaarheid is van dit beroep. De kolom ‘kandidaat’ geeft de belastbaarheid van de kandidaat weer. Is de belastbaarheid van de kandidaat beter dan de gemiddelde belastbaarheid van dit beroep, dan zie je in de kolom ‘Verschil’ een groen balkje. Is de belastbaarheid van de kandidaat minder goed dan de gemiddelde belastbaarheid van dit beroep, dan betekent dit dat er een negatief verschil is. Het balkje ‘Verschil’ wordt dan oranje. Als professional kun je vanuit jouw expertise het beste bepalen of gesignaleerde knelpunten door middel van een werkaanpassing op te lossen zijn. Of in het geval van een concreet beschikbare functie bij een werkgever, het gesprek hierover aan te gaan. Zo kan het dus voorkomen dat een beroep dat op het eerste gezicht onvoldoende passend is, met een werkaanpassing toch een prima passend beroep is. 

In de top 20 arbeidsmogelijkheden beroepen staan alleen maar rode kruisjes.

Betekent dit dat er voor mijn kandidaat geen passende beroepen zijn?

Zie je in de top 20 een rood kruisje bij een beroep, dan wil dit niet direct zeggen dat dit beroep niet passend is. Het betekent dat op dit moment dit beroep waarschijnlijk niet past zonder werkaanpassingen. Bekijk het detailniveau van een beroep op pagina 6 en bekijk hier of het mogelijk is om het gesignaleerde knelpunt via een werkaanpassing op te lossen.

Houdt de screening arbeidsmogelijkheden ook rekening met de interesses en vakgebieden van de kandidaat?

De beroepen die je ziet zijn geselecteerd op basis van het werk- en denkniveau van de kandidaat en zijn of haar belastbaarheid. Er is nog geen rekening gehouden met interesses en vakgebieden. Onze ambitie is om dit in de toekomst wel mogelijk te maken. Dus stay tuned! 

Kan ik de screening arbeidsmogelijkheden voor een ander opleidingsniveau opvragen?

Als de test is afgerond kun je hier geen wijzigingen meer in aanbrengen. Dit geldt dus ook voor het opleidingsniveau. In de resultaten worden alleen beroepen getoond die ingeschaald zijn op het werk- en denkniveau van de medewerker of een lager werk- en denkniveau.

Kan ik vanuit de FML de screening arbeidsmogelijkheden invullen? 

De screening arbeidsmogelijkheden kun je zowel met als zonder FML invullen. In de vragenlijst is geprobeerd om de volgorde van de FML aan te houden waardoor het redelijk makkelijk is om de screening aan de hand van de FML in te vullen. 

Hoe kan het dat ik sommige items, zoals bijvoorbeeld tillen of duwen, niet terug zie in de screening arbeidsmogelijkheden? 

Deze items zijn geen onderdeel van de screening arbeidsmogelijkheden, omdat deze data op dit moment niet beschikbaar is op beroepsniveau. Hierdoor kunnen wij geen verband leggen tussen antwoorden in de test en beroepen. De ervaring van onze gebruikers is echter dat een beperking die niet in de test zit, ook impact heeft op beperkingen die wel in de test zitten, waardoor de uitslag toch goed passend is. 

 

 

Was dit een antwoord op uw vraag?