Naar de hoofdinhoud
Alle collectiesVeelgestelde vragenTesten
Veelgestelde vragen over Functie Analyse
Veelgestelde vragen over Functie Analyse
Jill Hendrikx avatar
Geschreven door Jill Hendrikx
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Wat is Functie Analyse?

Functie Analyse is een instrument waarmee je de Functionele Mogelijkheden Lijst (FML) of het inzetbaarheidsprofiel (IZP) van een kandidaat vertaalt naar arbeidsmogelijkheden. De test is ontwikkeld door Jobport in samenwerking met arbeidsdeskundigen. Je vindt hem terug in de Toolbox van Jobport. Het is een instrument waarmee je:

  1. Snel en objectief functies en taken duidt die nog mogelijk zijn

  2. Inzicht krijgt in het arbeidsperspectief per functie in het werkgebied van de medewerker

  3. Eenvoudig en in minder tijd een rapportage maakt

  4. Na inzet de medewerkers in spoor 1 zelf kan laten oriënteren naar passend werk via de beroepen verkenner in Jobport. Hier vind je informatie over de actuele vraag en kansrijkheid op de arbeidsmarkt.


Voor wie is Functie Analyse?

Functie analyse kan worden ingezet door verschillende deskundigen op verschillende momenten in een re-integratietraject:

  • Arbeidsdeskundigen: Om te helpen bij het duiden van functies voor spoor 2.

  • Casemanagers: Handige test om werkgevers beter te begeleiden bij re-integratie.

  • Professionals / 2e spoor Re-integratie begeleiders: Wanneer de arbeidsdeskundige beperkt functies heeft geduid die aansluiten bij de affiniteit en capaciteit van de medewerker. Je kunt dan zelf functies duiden en de mogelijkheden onderzoeken.


Wat is de meerwaarde van Functie Analyse?

In het instrument Functie Analyse staan alle functies die representatief zijn voor de Nederlandse arbeidsmarkt, inclusief taken en belastbaarheid. Met Functie Analyse krijg je daardoor niet alleen goed inzicht in de belastbaarheid op deeltaak niveau, maar heb je binnen Jobport meteen goed zicht op iemands arbeidsperspectief. Het is een goede stap richting een onderbouwd werk- en zoekprofiel en zorgt voor een versnelling en betere overgang van Spoor 1 naar Spoor 2.

Met de uitkomsten kun je als professional in het 2e spoor traject verder in Jobport. Via de beroepenverkenner maak je direct de vertaling richting de arbeidsmarkt.


Hoe werkt het instrument?

De belastbaarheid van de kandidaat wordt op basis van de FML-criteria of IZP-criteria vergeleken met de werkbelasting van meer dan 450 functies. Deze functies zijn dekkend voor de meest voorkomende werkbelastingen in Nederland. Per functie is aangegeven uit welke verrichtingen/taken deze bestaat en welk aandeel van de functie dit betreft. Deze gegevens zijn gebaseerd op het oordeel van ervaren arbeidsdeskundigen, die de functies op systematische wijze hebben geanalyseerd op deel taakniveau conform de FML of IZP-criteria. Hierdoor zie je per deeltaak of er sprake is van overschrijdingen van de belastbaarheid van de kandidaat.

Wil je meer weten over de werking van de test? Bekijk dan het help artikel 'Hoe werkt de test Functie Analyse?'. Hierin wordt stapsgewijs uitgelegd hoe je het instrument gebruikt.


Kan ik Functie Analyse meerdere keren invullen voor een kandidaat?

Als het nodig is, kun je tijdens het maken van de test de FML of IZP gegevens tussentijds aanpassen. Bijvoorbeeld voor de passendheid van beroepen. Dit kan tot het moment dat je de rapportage aanmaakt. Is het rapport gegenereerd? Dan is het niet meer mogelijk om de ingevulde antwoorden te wijzigen.

Wordt de FML of IZP tussentijds aangepast en heb je het rapport al gegenereerd? Je kunt dan de test opnieuw bestellen via de Toolbox en hem nogmaals opnieuw invullen. De kosten worden dan opnieuw in rekening gebracht. Dit is vooral zinvol als de belastbaarheid is verbeterd. Dan komen er namelijk meer functies beschikbaar. Zijn de beperkingen echter toegenomen? Dan zou je de oude lijst kunnen gebruiken om te kijken waar meer overschrijdingen zijn. Als het goed is blijven er dan minder functies over die geschikt zijn. Hier kun je eerst naar kijken voordat je de test opnieuw inzet.


Kan ik de FML of IZP anders invullen dan de bedrijfsarts heeft voorgelegd?

Het advies is om dezelfde criteria te gebruiken. Maar het is wel interessant om te kijken waar de verschillen zitten. Communiceer dit met de bedrijfsarts of zet deze door naar de arbeidsdeskundige of casemanager.


Hoe kan ik op het (opleidings)niveau sturen?

In het Functie overzicht kun je filteren op de volgende opleidingsniveaus: MBO (1/2), MBO 3, MBO 4, HBO, WO of Geen specifieke opleiding. Je kunt zelf bepalen of je wilt kijken op het niveau van de persoon of het nog meer uitbreidt. Via de filter ‘Opleidingsniveau’ bovenaan in het tabblad Functies kun je het opleidingsniveau aanpassen.


Hoe bepaal ik het niveau van de kandidaat?

Ga ik er vanuit wat de kandidaat zegt of wat hij daadwerkelijk heeft gevolgd? Dit is een combinatie van de feitelijke opleiding en welk werk hij heeft gedaan. Iemand heeft LBO, maar heeft een functie gedaan waar hij meer verantwoordelijkheid heeft gedragen. Dan kun je ook op een hoger niveau zoeken.


Wordt de categorie urenbeperking meegewogen?

Bij bepaalde functies is het standaard dat er ‘s avonds of ‘s nachts gewerkt moet worden. Daarom wordt er in Functie Analyse gematcht op rubriek 6.1. Er wordt niet gematcht op de urenbeperking (uren per dag of per week).


Worden per rubriek de specifieke voorwaarden meegenomen in de resultaten?

De gestructureerde antwoorden worden wel meegewogen, de vrij invulbare velden niet. Voorbeeld:

  • De vinkjes onder specifieke voorwaarden bij persoonlijk functioneren en sociaal functioneren worden wel meegenomen.

  • Vul je ‘ja’ in bij ‘overige specifieke voorwaarden’ met een toelichting dan wordt dit niet meegewogen (omdat het systeem niet weet wat de specifieke voorwaarden zijn).


Is Functie Analyse wetenschappelijk onderbouwd?

De functies zijn in kaart gebracht op basis van geldende arbeidsdeskundige richtlijnen. De functies zijn gestructureerd in kaart gebracht aan de hand van de FML en de IZP. Dit is door meerdere arbeidsdeskundigen gedaan (meer-ogen-principe).


Wat is het verschil tussen Functie Analyse en de Screening arbeidsmogelijkheden?

  • De test Screening arbeidsmogelijkheden in combinatie met de beroepenverkenner ondersteunt bij het coachen van kandidaten. De test Functie Analyse in combinatie met de beroepenverkenner ondersteunt bij het rapporteren en verantwoorden.

  • Bij Functie Analyse vul je 1 op 1 de FML of IZP in. Bij de Screening arbeidsmogelijkheden maak jij als professional zelf de vertaalslag van de FML of IZP naar de invulvragen van de test. Het gaat dus om de interpretatie van de professional over de belastbaarheid aspecten van de kandidaat.

  • Functie Analyse is volledig op basis van arbeidsdeskundige gronden onderbouwd. De Screening arbeidsmogelijkheden is gebaseerd op internationale datastandaarden.


Wat is het verschil met het CBBS systeem van het UWV?

Net als CBBS maakt Functie Analyse gebruik van de FML criteria. Op sommige onderdelen zit echter een klein verschil. Dit verschil komt doordat UWV meer persoon georiënteerd is. De functies zijn op Functieniveau in kaart gebracht. Functie Analyse gaat echt uit van het werk van de persoon. De functies binnen Functie Analyse zijn op deeltaak niveau in kaart gebracht, waardoor je per deeltaak kunt zien of er overschrijdingen zijn of niet. Dit is dus nog specifieker dan het CBBS.

CBBS is meer beoordelend bedoeld om te kijken of functies wel of niet kunnen. Functie Analyse is vooral bedoeld om te kijken naar arbeidsmogelijkheden en is meer re-integratie gericht.


Hoe is de verdeling van de functies?

Voor de opbouw van functies is gekozen voor functies waar veel vacatures voor zijn en voor een aantal instapfuncties (functies zonder specifieke vooropleiding). Procentueel is de verdeling 31% HBO/WO, 32% MBO (3/4), 25% MBO (1/2) en 12% geen specifieke opleiding.

Was dit een antwoord op uw vraag?