Zoekopdracht maken en opslaan

Hoe kan ik zoekopdrachten maken en opslaan (voor mijn kandidaat)?

Paul van der Linden avatar
Geschreven door Paul van der Linden
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Met opgeslagen zoekopdrachten ben je altijd op de hoogte van de nieuwste vacatures. Je krijgt een eigen startpagina waarop je altijd passend vacatures kan vinden. Ook krijg je automatisch (standaard dagelijks) een e-mail met een overzicht van alle nieuwe vacatures die voor je zijn gevonden en hoef je niet telkens opnieuw je trefwoorden en filters in te vullen.


Zoekopdracht maken

Vóór je een zoekopdracht kunt opslaan, moet je er eerst een maken. Het is belangrijk dat je goede zoektermen en filters gebuikt. Hierdoor passen de gevonden vacatures beter bij je ervaring en interesses.

Het maken en opslaan van zoekopdrachten doen we op het tabblad Internet. De Internet vacatures vind je in de Vacature verkenner.

Vacatures zoeken en filteren

Via de zoekbalk (nr. 1) en filters (nr. 2) bovenaan de pagina kun je zoeken in alle vacatures die Jobport op het internet heeft gevonden.

Zie Vacatures zoeken en filteren voor uitleg over alle zoekmogelijkheden en filters.

Zoekresultaten bekijken

Alle gevonden vacatures komen links in de lijst te staan. Dit noemen we de zoekresultaten.

Zoekresultaten

Het overzicht met de zoekresultaten begint met het totaal aantal gevonden vacatures, bijvoorbeeld 1-120 van 374 (nr. 1). Direct daaronder staan de vacatures (nr. 2). Per vacature wordt de titel, locatie en de werkgever getoond. De drie icoontjes direct daaronder geven informatie over (van links naar rechts) de datum waarop de vacature is gevonden, of de functie voltijd of deeltijd is en het gevraagde niveau.

Per pagina worden er 20 vacatures getoond. Via de pijltjes boven- en onderaan de lijst, direct naast het totaal aantal gevonden vacatures (nr. 1), kun je bladeren.

Periode

Bovenaan de lijst rechts staan twee icoontjes (nr. 3). Via het kalender-icoon (links) kun je de periode instellen. Deze staat standaard op ‘Afgelopen 2 maanden’. Ben je opzoek naar meer, oudere, vacatures, dan kun je dat doen door hier de periode te veranderen naar bijvoorbeeld ‘Afgelopen jaar’. Krijg je erg veel vacatures, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor ‘Afgelopen week’.

Sortering

Maak je gebruik van zoektermen in de zoekbalk zoals functies, beroepen of andere trefwoorden, dan worden de vacatures standaard geordend op relevantie (Sorteren op relevantie). Wil je liever de meest recente vacatures eerst zien, dan kun je via het sorteer-icoon (rechts) de sortering aanpassen naar ‘Sorteren op datum’.

Vacatures bekijken

Ga verder met het bekijken van de gevonden vacatures. Klik links in de lijst op een vacature om de details te bekijken. Meer informatie over alle vacature-details lees je in het help-artikel Vacature affiche: alle vacature-details uitgelegd.


Zoekopdracht opslaan

Heb je de gevonden vacatures bekeken en ben je tevreden over de inhoud, dan kun je de zoekopdracht opslaan.

Je kunt een zoekopdracht opslaan door bovenaan de zoekresultaten op ‘Zoekopdracht opslaan’ te klikken:

De pop-up Zoekopdracht opslaan opent nu:

Bovenaan de pop-up krijg je een voorvertoning van je huidige zoekopdracht. Deze bestaat uit de titel van je zoekopdracht (tijdelijke naam) met direct daaronder de zoekregio bestaande uit de locatie en afstand/straal. Daaronder wordt een opsomming gegeven van de filters die je hebt ingesteld.

Via het formulier onder de voorvertoning kun je de zoekopdracht opslaan.

Nieuwe zoekopdracht aanmaken

Via het Nieuwe zoekopdracht veld kun je gepaste naam opgeven voor je zoekopdracht.

Gebruik het kruisje rechts om het Nieuwe zoekopdracht veld leeg te maken, als je bijvoorbeeld een bestaande zoekopdracht wil overschrijven.

Om je zoekopdracht op te slaan klik je rechtsonder op 'Opslaan'.

Bestaande zoekopdracht vervangen

Via de drop-down Bestaande zoekopdracht vervangen kun je een bestaande zoekopdracht selecteren. Maak hier gebruik van als je een bestaande zoekopdracht wil overschrijven met je huidige. Als je nog geen zoekopdrachten hebt, dan is dit veld verborgen.

Via het veld Nieuwe naam voor zoekopdracht kun je de naam van het bestaande zoekopdracht aanpassen (optioneel).

Om je zoekopdracht op te slaan klik je rechtsonder op 'Opslaan'.

Zoekopdracht opslaan voor kandidaat

Als coach kun je een zoekopdracht ook opslaan bij een kandidaat. Hij of zij krijgt dan automatisch (standaard dagelijks) een e-mail met een overzicht van alle nieuwe vacatures.

Via de drop-down Opslaan voor kun je een kandidaat selecteren. Deze staat standaard op Mijzelf, of de kandidaat die je actief hebt begeleidt.

Heb je een kandidaat geselecteerd, dan kun je ook een Bestaande zoekopdracht vervangen.

Om de zoekopdracht op te slaan bij de kandidaat klik je rechtsonder op 'Opslaan'.


Meer help-artikelen:

Gevonden vacatures bekijken

Na het opslaan van je eerste zoekopdracht wordt het tabblad Gevonden zichtbaar. Deze vind je bovenaan de pagina vóór het tabblad Internet. Gevonden vacatures is jouw eigen feed (startpagina) waarop je altijd passend vacatures kan vinden. Bekijk het help-artikel Gevonden vacatures bekijken voor meer info over de Gevonden vacatures.

Opgeslagen zoekopdrachten beheren

Binnen de Vacature verkenner kun je ook je Opgeslagen zoekopdrachten beheren. Klik hiervoor in de rechterbovenhoek op het Zoekopdracht-icoon. Zie het help-artikel Opgeslagen zoekopdrachten beheren voor meer informatie.

Was dit een antwoord op uw vraag?