Alle collecties
Vacature verkenner
Algemeen
Hoe werkt de Vacature verkenner?
Hoe werkt de Vacature verkenner?

Aan de slag met de Vacature verkenner

Paul van der Linden avatar
Geschreven door Paul van der Linden
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Met de Vacature verkenner vind je snel passende vacatures, maak en beheer je zoekopdrachten en houd je als kandidaat je sollicitatieactiviteiten bij. Als coach kun je vacatures markeren als favoriet en deze (later) voorstellen aan je kandidaten.

De Vacature verkenner vind je door links in het menu op ‘Vacatures’ te klikken (Vacatures op internet).

TIP! - Bekijk ook het artikel Aan de slag met solliciteren. Hierin lees je van A tot Z hoe je aan de slag kan met het zoeken van passende vacatures, het opslaan van je zoekopdracht en het bijhouden van sollicitatieactiviteiten.

In dit artikel lees je meer over de indeling van de verkenner, zodat je weet waar je een en ander kunt vinden. Ook lees je per onderdeel hoe het werkt en geven we links naar help-artikelen met alle details.


Hoe ziet de verkenner er uit?

Lees hier over de indeling van de verkenner. Zo weet je waar je wat kan vinden.

In onderstaande afbeelding zie je de Vacature verkenner met de belangrijkste elementen voorzien van een nummer:

Indeling Vacature verkenner

Navigeren

Via de tabbladen bovenaan de verkenner (A) kun je snel wisselen tussen de verschillende onderdelen. Heb je bijvoorbeeld Opgeslagen vacatures, dan kun je hier naartoe navigeren door op het tabblad Opgeslagen te klikken.

Snel wisselen via de tabbladen

Zoekbalk

De zoekbalk is bovenaan het scherm terug te vinden in de header (B). Deze wordt voornamelijk gebruikt op het tabblad Internet vacatures om te zoeken naar vacatures.

Filters

Via de filters kun je de resultaten verder filteren. Hiermee kun je harde eisen/knock out criteria instellen. De filters staan direct onder de zoekbalk en navigatie (C).

Zoekresultaten

De (zoek)resultaten bevinden zich links (D). Ofwel: een lijst van vacatures. Deze lijst geeft inzicht in de gevonden vacatures voor je zoekopdracht. Hier kun je ook je nieuwe zoekopdracht opslaan.

Vacature details

Klik je in de zoekresultaten op een vacature, dan worden de vacature-details rechts in de verkenner weergegeven (E):

Zoekresultaten naar de details

De vacature details presenteert overzichtelijk alle informatie over een vacature.

Vacature acties

Direct boven de vacature-details staan de vacature-acties (F). In dit paneel zijn alle acties, die zijn gerelateerd aan de vacature, samengebracht.

Als kandidaat kun je hier de vacature opslaan en je sollicitatieactiviteiten bijhouden. Ook heb je een volledig overzicht van alle activiteiten rondom een vacature, op chronologische volgorde (geschiedenis).

Als coach heb je je eigen acties. De primaire actie voor de coach is het voorstellen van een vacature aan een kandidaat. Verder kun je een vacature favoriet maken, om deze te bewaren (voor jezelf) voor later.


Hoe werkt de Vacature verkenner?

De Vacature verkenner is ingedeeld in 4 onderdelen:

De vier onderdelen van de Vacature verkenner

Via de tabbladen wissel je tussen de

  • Gevonden vacatures (A);

  • Internet vacatures (B);

  • Opgeslagen vacatures (kandidaat) (C) of Favoriete vacatures (D) (coach).

  • Opgeslagen zoekopdrachten (E)

Let op: Wanneer je voor het eerst in de Vacature verkenner komt, zie je enkel de internet vacatures. Zodra je een zoekopdracht hebt opgeslagen komt het Gevonden tabblad beschikbaar. Zodra je een vacature opslaat of als favoriet markeert komt het tabblad Opgeslagen of Favorieten beschikbaar.


Gevonden vacatures

Onder gevonden vacatures vind je altijd de nieuwste vacatures op basis van je opgeslagen zoekopdrachten. Klik hiervoor op het tabblad Gevonden:

Gevonden vacatures - Vacature verkenner

Als kandidaat kun je hier dagelijks een kijkje nemen om op de hoogte te blijven van alle nieuwe vacatures. Heb je als coach opgeslagen zoekopdrachten? Ook dan krijg je hier de nieuw gevonden vacatures te zien. Deze kun je (later) voorstellen aan je kandidaten.

Heb je nog geen opgeslagen zoekopdrachten? Dan kom je automatisch op het tabblad Internet. Hier kun je vacatures zoeken en de zoekopdracht opslaan. Zie Internet vacatures hieronder voor meer informatie.

Gevonden vacatures van je kandidaat bekijken kan via zijn of haar dossier, onder het tabblad Vacatures. Zie Gevonden vacatures van kandidaat bekijken voor meer info.

Lees meer over Gevonden vacatures:


Internet vacatures

Een van de belangrijkste functies van de Vacature verkenner is natuurlijk het zoeken naar nieuwe, passende vacatures. Open je voor het eerst de Vacature verkenner, dan kom je op de Internet vacatures. Op dit tabblad kun je zoeken en filteren naar alle vacatures die Jobport op het internet heeft gevonden:

Internet vacatures - Vacature verkenner

Via de zoekbalk bovenaan de pagina kun je met trefwoorden zoeken naar vacatures. Jobport zoekt automatisch naar de best passende vacatures en rangschikt deze op relevantie. Wil je een harde eis/knock out criteria instellen, gebruik dan de filters. Je kunt filters instellen op onder andere vakgebied, opleidingsniveau, type contract, etc.

Via de zoekresultaten kun je de gevonden vacatures bekijken. Ben je tevreden met de resultaten, dan kun je hier je zoekopdracht opslaan.

Lees meer over vacatures zoeken:

Klik je in de zoekresultaten op een vacature, dan worden de vacature-details rechts in de verkenner weergegeven.

Lees meer over de vacature-details:


Opgeslagen vacatures

Als kandidaat kun je vacatures opslaan en je sollicitatieactiviteiten bijhouden. Alle vacatures met een status zijn terug te vinden in de Opgeslagen vacatures. De kandidaat klikt hiervoor bovenaan de verkenner op het tabblad Opgeslagen:

Opgeslagen vacatures - Vacature verkenner

Opgeslagen vacatures is alleen beschikbaar voor kandidaten. Als coach kun je de opgeslagen vacatures van je kandidaten bekijken en beheren via het dossier van de kandidaat.

Lees meer over Opgeslagen vacatures:


Favorieten

Als coach kun je ook vacatures 'opslaan'. Dit doe je door ze te markeren als favoriet.

Een vacature als favoriet markeren doe je via de vacature-acties direct boven de vacature-details. De vacature kun je later terugvinden op de Favorieten tab. Klik hiervoor bovenaan de verkenner op het tabblad Favorieten:

Favorieten vacatures - Vacature verkenner

Vacatures markeren als favoriet kan handig zijn wanneer je deze (later) wil voorstellen aan (meerdere) kandidaten.

Lees meer over Favorieten:


Opgeslagen zoekopdrachten

Heb je opgeslagen zoekopdrachten, dan open je via het zoekopdrachten-icoon in de rechterbovenhoek het overzicht met Opgeslagen zoekopdrachten. Hier kun je al jouw opgeslagen zoekopdrachten bekijken, openen en verwijderen:

Opgeslagen zoekopdrachten - Vacature verkenner

Opgeslagen zoekopdrachten van je kandidaat bekijk en beheer je via het dossier.

Lees meer over Opgeslagen zoekopdrachten:

Was dit een antwoord op uw vraag?