Alle collecties
Vacature verkenner
Algemeen
Aan de slag met solliciteren
Aan de slag met solliciteren

De Vacature verkenner van A tot Z

Paul van der Linden avatar
Geschreven door Paul van der Linden
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Als professional is het fijn om te weten hoe jouw kandidaten aan de slag kunnen met de nieuwe vacature verkenner. In dit artikel lees je daarom stapsgewijs hoe de Vacature verkenner werkt voor kandidaten.

Na het invullen van de digitale intake, het opstellen van je loopbaanprofiel, eventueel het maken van testen en het oriënteren naar beroepen ben je klaar om te solliciteren. Met de Vacature verkenner vind je snel passende vacatures, maak en beheer je zoekopdrachten en houd je sollicitatieactiviteiten bij.


De Vacature verkenner vind je door links in het menu op ‘Vacatures’ te klikken (Vacatures op internet).

Internet vacature

Als je de Vacature verkenner voor de eerste keer opent, dan kom je op de Internet vacatures. Het tabblad Internet is voor het zoeken en filteren van alle vacatures die door Jobport zijn gevonden.

Vacatures zoeken en filteren

Via de zoekbalk en filters bovenaan de pagina kun je zoeken in alle vacatures.

Zoekbalk en filters op Internet tab

Zoek je een specifieke vacature? In de zoekbalk (nr. 1 in de afbeelding hierboven) kun je trefwoorden invoeren. Jobport zoekt dan in de vacature titel, de omschrijving en herkende elementen zoals de functie.

Rechts van de zoekbalk kun je opgeven in welke regio je wil zoeken (nr. 2). De postcode is standaard ingevuld op basis van je profiel, met een straal van 25km.

Via de filters (nr. 3) kun je de resultaten verder filteren. Vacatures die niet voldoen aan de filters, worden niet meer getoond in de resultaten.

Precies weten waar je allemaal op kan zoeken en wat elke filter doet?
Lees meer in het help-artikel Vacatures zoeken en filteren.

Zoekresultaten bekijken

Heb je een zoekopdracht ingevoerd? Je ziet dan alle gevonden vacatures links in de lijst. Dit noemen we de zoekresultaten.

Zoekresultaten

Het overzicht met de zoekresultaten begint met het totaal aantal gevonden vacatures (nr. 1). Per pagina worden er 20 vacatures getoond. Via de pijltjes boven- en onderaan de lijst kun je door de verschillende pagina's heen klikken.

Direct daaronder staan de vacatures (nr. 2). Per vacature zie je de titel, locatie en de werkgever. De drie icoontjes direct daaronder geven informatie over de datum waarop de vacature is gevonden, of de functie voltijd of deeltijd is en het gevraagde niveau.

Periode

Rechtsboven de lijst staan twee icoontjes (nr. 3). Via het kalender-icoon (links) kun je de periode instellen. Deze staat standaard op ‘Afgelopen 2 maanden’. Ben je op zoek naar meer of oudere vacatures, dan kun je deze vinden door via het kalender-icoon de periode te veranderen naar bijvoorbeeld ‘Afgelopen jaar’. Krijg je erg veel vacatures? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor ‘Afgelopen week’.

Sortering

Maak je gebruik van zoektermen in de zoekbalk zoals functies, beroepen of andere trefwoorden? Dan worden de vacatures standaard geordend op relevantie (Sorteren op relevantie). Wil je liever de meest recente vacatures eerst zien, dan kun je via het sorteer-icoon (rechts) de sortering aanpassen naar ‘Sorteren op datum’.

Vacatures bekijken

Klik je links in de lijst op een vacature, dan worden de vacature-details rechts weergegeven. Binnen Jobport wordt alle informatie over een vacature op een eenduidige manier getoond. Dit noemen we het vacature affiche. Dit affiche presenteert alle informatie over een vacature op een overzichtelijke manier.

Meer informatie over alle vacature-details in het vacature affiche lees je

Zoekopdracht opslaan

Ben je tevreden met de resultaten van je zoekopdracht? Dan kun je de zoekopdracht opslaan. Je wordt dan via e-mail op de hoogte gehouden van nieuwe vacatures.

Je kunt een zoekopdracht opslaan door bovenaan de zoekresultaten op ‘Zoekopdracht opslaan’ te klikken. Merk op dat er een icoon in de knop staat. Dit icoon komt later terug in dit artikel.

In de pop-up krijg je een voorvertoning van je huidige zoekopdracht. Daaronder kun je een naam opgeven om de zoekopdracht op te slaan. Ook kun je een bestaande zoekopdracht kiezen als je een bestaande zoekopdracht wilt overschrijven.

Zie het help-artikel Zoekopdracht aanmaken en opslaan voor alle details.

Heb je een zoekopdracht opgeslagen, dan kun je alle nieuw gevonden vacatures bekijken via de Gevonden vacatures.


Gevonden vacatures

Na het opslaan van je eerste zoekopdracht wordt het tabblad Gevonden zichtbaar. Deze vind je bovenaan de pagina vóór het tabblad Internet.

Gevonden, Internet en Gevonden tabs

Heb je opgeslagen zoekopdrachten, dan opent de Vacature verkenner standaard op het tabblad Gevonden. Hierin staan de Gevonden vacatures.

Nieuwe vacatures bekijken

Gevonden vacatures geeft een overzicht met vacatures die zijn gevonden op basis van al je Opgeslagen zoekopdrachten. Als kandidaat kun je hier dagelijks een kijkje nemen om op de hoogte te blijven van alle nieuwe vacatures.

Met behulp van de filters kun je snel één of meerdere opgeslagen zoekopdrachten uit- of aanzetten. Hierdoor weet je heel snel bij welke zoekopdracht een vacature hoort. Klik links in de lijst op een vacature om deze rechts tot in detail te bekijken.

Filters op Gevonden tab

Zie ook het help-artikel Gevonden vacatures bekijken voor meer details.

Vacature opslaan

Heb je een leuk vacature gevonden, dan kun je deze opslaan. Dit doe je via de vacature-acties direct boven het vacature affiche (vacature-details). Je vindt hier alle acties terug die horen bij deze vacature.

Als kandidaat kun je hier de vacature opslaan door op ‘Vacature opslaan’ te klikken. Ook kun je direct een andere status kiezen door op het pijltje te klikken.

Na het opslaan van de vacature zie je dit direct terug. De knop geeft de huidige status weer, met daaronder het verloop van de vacature. Het vacature verloop, ook wel de geschiedenis, geeft je een volledig overzicht van alle sollicitatieactiviteiten. Hier komen we zo op terug in 3b Sollicitatieactiviteiten bijhouden.

Heb je opgeslagen vacatures, dan vind je deze terug onder Opgeslagen vacatures.


Opgeslagen vacatures

Na het opslaan van je eerste vacature wordt het tabblad Opgeslagen zichtbaar. Deze vind je bovenaan de pagina rechts van de tabbladen Gevonden en Internet.

Gevonden, Internet en Gevonden tabs

Opgeslagen vacatures bekijken

Alle vacatures met een status zijn terug te vinden onder de Opgeslagen vacatures.

Op het tabblad Opgeslagen kun je filteren op de status van je opgeslagen vacatures. Zo kun je gemakkelijk je sollicitatieactiviteiten bijhouden. Selecteer één of meerdere filters om alleen díe vacatures te zien.

Afgesloten vacatures, bijvoorbeeld vacatures waar je geen interesse meer in hebt, worden niet direct in de lijst getoond. Via de filter ‘Toon afgesloten vacatures’ kun je deze inzien.

Filters op Opgeslagen tab

Klik links op een vacature om deze rechts tot in detail te bekijken.

Sollicitatieactiviteiten bijhouden

In de vacature-acties, direct boven het vacature affiche, kun je de status van de vacature aanpassen. Dit doe je door op de knop met de huidige status te klikken en een andere status te kiezen in de drop-down.

Vacature beheerpaneel

In het vacature verloop daaronder zie je direct de statuswijziging terug. Het vacature verloop, ook wel de geschiedenis, geeft je een chronologische lijst van alle sollicitatieactiviteiten.

Zie het help-artikel Sollicitatieactiviteiten bijhouden voor alle details.


Opgeslagen zoekopdrachten beheren

Binnen de Vacature verkenner kun je ook je Opgeslagen zoekopdrachten beheren. Klik hiervoor in de rechterbovenhoek op het Zoekopdracht-icoon. In de pop-up zie je jouw opgeslagen zoekopdrachten op een rij.

Zoekopdracht-icoon, dit is een knop

Zie het help-artikel Opgeslagen zoekopdrachten beheren voor meer informatie.


Veel plezier met vacatures zoeken en succes met solliciteren!

Was dit een antwoord op uw vraag?